Home
 

Valg af lokal højskole

Så du har overvejet en højskole? Og det er da egentlig en smart beslutning, de fleste som kommer hjem fra en højskole er ofte glade, og meget tilfredse med de tog afsted. Men hvad er en højskole egentlig.
Danmark har mere end 70 forskellige folkehøjskoler – som ofte bare kaldes for højskoler i daglig tale. Der er ingen eksamen forbundet med undervisningen, og der kræves ingen bestemte forudsætninger at deltage. Højskolen er for alle. Der findes også mange forskellige typer af højskoler, f.eks en idrætshøjskole.
Hvis du ikke er 100% sikker på hvilken højskole du skal vælge er nogle af de typer højskole man kan vælge:

Almene og grundtvigske højskoler:
Traditionelle folkehøjskoler med flere faglinjer, hvor man enten kan fordybe sig inden for et enkelt fagområde eller vælge flere forskellige linjer.

Fagspecialiserede højskoler:
Folkehøjskoler, som har valgt at fokusere på et specielt fagområde. Dog skal halvdelen af undervisningen ifølge højskoleloven være af bred almen karakter, det betyder altså at man ikke bare kan sidde og spille guitar, eller male billeder hele dagen.
Gymnastik-, sports- og idrætshøjskoler (altså den du læser om nu) – som f.eks her hos Idrætshøjskole Nordjylland.
Folkehøjskoler med speciel fokus på kropslige fag. Der undervises dog ikke i idræt hele dagen, da halvdelen af undervisningen ifølge højskoleloven skal være af almendannende karakter. Det betyder selvfølgelig ikke at man ikke dyrker en masse motion! Det er vigtigt at man til en sådan højskole benytter et godt hegn, som f.eks. et panelhegn eller trådhegn da disse er både sikre og robuste. Ikke for at holde folk inde, men mere for at vise andre at dette område høre til skolen og skal derfor ikke betrædes af uvedkommende. Derfor ser man ofte hegn omkring den slags bygninger.

Læs mere: Brug af hegn til sikring af områder

Og der findes mange mange flere typer for højskoler!
Hvis du stadig ikke har helt styr på hvad en højskole er, kan man tænke det lidt som en efterskole. På en efterskole er der dog en aldersgrænse hvilket der ikke er på højskole (selvfølgelig er der også ungdoms højskoler, men det ser vi lige bort fra). Et højskole langt højskole ophold kan vare fra 8 uger til 40 uger (gennemsnitligt efterskole år). Dog findes der også korte højskole ophold, som kan strække sig helt ned til 1 uge.

Du lærer noget nyt hver dag på en højskole, og samtidig møder du nye bekendtskaber og får en masse nye venner. Du kommer (såfremt du vælger idrætshøjskole) til at dyrke en masse motion!

Så har du lyst til at tage hen til et fremmed sted, lære en masse nye mennesker at kende, have det sjovt og samtidig blive klogere, så er højskole lige noget for dig!

Har du stadig ikke helt besluttet dig for om et højskole ophold er noget lige for dig?

Så kan du stille dig følgende spørgsmål:
• Er jeg parat til at flyte hjemmefra?
• Er jeg klar til at være sammen med en masse fremmede mennesker? Måske evt bo på værelse med nogen man ikke kender?
• Er du parat på et lærerigt og sjovt ophold, hvor sammenhold er i første række?

Kunne du svare ”ja” til alle de ovenstående spørgsmål så er du klar til at komme på højskole!
Husk at finde en højskole der passer godt til dig!
Hav et godt ophold hvad enten du vælger at tage på idræts højskole eller bruger tiden på gamle flyvestationer.

October 11, 2010 This post was written by Categories: Rejser No comments yet